20200330

Kierrättäminenkö vaikeaa - asennekysymys

Kierrätyspisteeni keittiössä: takana on pieni ämpäri muovijätteelle, keskellä leipäpussi sekajätteelle (epidemian aikaisten paperinenäliinojen takia normaalia isompi), edessä vasemmalla kartonkijäte sullottuna jugurttitölkkiin ja edessä oikealla metallipurkki metalli- ja lasijätteelle. Biojäteastia on jääkaapissa. Paperijätekori työhuoneessa. Juomapulloille ja -tölkeille en tarvitse paikkaa, koska en osta sellaisia.


Kaksi kommenttia jotka esiintyvät vähän väliä somessa ja puheissa on, että kierrättäminen on niin vaikeaa, lähes mahdotonta, koska:
1. Roskien kierrättämisestä ei ole tarpeeksi tietoa, ei tiedä miten mikäkin roska pitäisi kierrättää
2. Kotona ei ole tilaa eri roskiksille.

Ja minun mielestäni kumpikaan ei pidä paikkaansa!

Ensinnäkin. Kierrätysinfoa tulee mielestäni tuutin täydeltä joka kanavalta, melkeinpä jo turtumiseen asti. Jos vain yhtään viitsi lukea tai kuunnella saa jo paljon selville. Sen lisäksi voi googlata. Paikkakuntien jäteyhtiöiden nettisivuilla on ohjeita. Esim. Lounais-Suomen Jätehuollon sivulta löytyy Jätteiden ABC. Eri jätehuoltolaitoksilla saattaa olla hieman erilaisia kierrätysohjeita.
Välillä tuntuu, että ihmiset heittäytyvät tahallaan tietämättömiksi, jotta ei tarvitse kierrättää. Tai ollaan skeptisiä, että omalla tekemisellä ei ole merkitystä. Omalla tekemisellä on merkitystä - pienet asiat kumuloituvat suuriksi kun moni tekee samaa asiaa.

Toiseksi. Miten niin ei mahdu ja pitääkö kaikkien kierrätysastioiden mahtua keittiön pesualtaan alla olevaan kaappiin? Mitä jos yrittäisi keskittyä siihen, ettei roskia tulisi niin paljoa. Jo pienillä valinnoilla voi vähentää roskan määrää merkittävästi. Myöskään roskat eivät lisäänny siitä, että niitä lajitellaan pienempiin jakeisiin. Roskisten kokoa voi pienentää ja ihan kaikille ei tarvitse olla omaa roskista. Itsellä esim. on samassa metallipurkissa sekä metalli- että lasijäte. Ne on siitä helppo erotella piharoskiksella. Kuvassa olevan kierrätyspisteeni joudun tyhjentämään kerran kuukaudessa, bioroskiksen kahdesti kuussa.



1 kommentti:

  1. Ihan samaa mieltä kierrättämisen "vaikeudesta". Eli ihan silkkaa laiskuutta ja saamattomuutta, jos ei kierrätä. Tietoa on ihan varmasti saatavilla, jos vain riittäisi viitseliäisyyttä. Ärsyttää ihan tavattomasti ihmiset, jotka ei vain viitsi!!

    VastaaPoista