20190220

Vettä kuluu



Monesti kuulee, että jotakin kierrätykseen tai ekologisuuteen liittyvää asiaa ei kannata tehdä, kun siinä kuluu vettä. Esimerkiksi että kierrätettävää asiaa ei kannata pestä (tietyssä määrin totta), kankaiset servetit ja nenäliinat pitää pestä pesukoneessa (ei kai kukaan niitä yksinään erikseen pese) versus paperiversio jonka voi heittää vain roskiin,...

Mutta nämä jotka yllä mainituissa tapauksissa miettivät veden säästöä, ajattelevatko he veden säästöä esim. seuraavissa asioissa:
  • Puuvillaista bändi- tai tiimi-T-paitaa ostaessa, että yhden T-paidan tekemiseen on käytetty 2 000 - 3 000 litraa vettä.
  • Lihan tuottamisessa tarvitaan vettä 4 800 - 15 500 l/kg
  • Ruokaa ostaessa. Esim. 1 kg riisiä tuottamiseen tarvitaan vettä 3 400 l versus peruna 300 l
  • Suihkussa käydessä. Ylen julkaisemassa hiilijalanjälkilaskurissa on asumiskohdassa vaihtoehto "Vietän suihkussa 30 minuuttia vähemmän viikossa". Jos minä vähentäisin suihkussa käyntiä 30 minuutilla viikossa, en kävisi suihkussa ollenkaan. Vietän siellä arviolta parikymmentä minuuttia viikossa.
Tässä muutama lukuvinkki:
Olen ehdottomasti veden säästämisen kannalla. Me täällä Suomessa emme ymmärrä miten hyvin meillä vesi-asiat ovat. Pesemme juomavedellä jopa automme ja huuhtelemme vessamme.