20180513

Miksi minun ei tarvitse ostaa roskapusseja

Mediasssa on taas ihmetelty, että minkälaiseen pussiin roskat olisi paras kerätä. Esimerkiksi Ylen jutussa Mikä roskapussiksi, jos muovisia kauppakasseja ei enää kerry kotiin?.
 
Kun olen kertonut ihmisille että olen jo monta vuotta ollut ostamatta muovikasseja, niin minulle on ihmetelty että tarvitseehan sitä kuitenkin ostaa roskapusseja. Ai miten niin tarvitsee?!
 
Kerään roskat pajukoriin, jossa...
  • Kartongin laitan toistensa sisään, yleensä johonkin litran tölkkiin.
  • Papereille on paperikassi, jota käytän aina uudelleen. Paperiroskaa ei paljoa tulekaan koska olen laittanut oveen Ei mainoksia -lapun, ottanut käyttöön suoramarkkinointikiellon, vaihtanut laskut sähköisiin, lopettanut lehtien tilaukset ja yrittänyt vaihtaa jäsenlehdetkin sähköisiin. Suurin osa paperiroskista tulee kotitoimistosta vaikka tilitoimistoni pyrkiikin olemaan paperiton.
  • Muovit kerään pieneen sinkkiämpäriin. Tämän vuoden alusta lähtien olen oikein tsempannut ettei tulisi mitään muoviroskaa. Tästä aiheesta teen jossain vaiheessa oman blogipostauksen.
  • Lasijätteen laitan sellaisenaan korin pohjalle.
  • Metallijätteen kerään entiseen espressokahvipurkkiin.
  • Sekajätteeseen ei enää sitten jääkään paljon mitään. Sen voi kerätä vaikka leipäpussiin tai vastaavaan. Kuukauden sekajätettä on suurin piirtein kourallinen.  
 
 


Puolen kuukauden roskat

 
Biojätteet laitan entiseen parsakattilaan, jota säilytään jääkaapissa. Jääkaapissa bioroskis kestää hyvin viikon ettei ala haisemana. Viikossa se jo pitääkin käydä tyhjentämässä. Ohjeet neuvoo, että biojätteet pitäisi laittaa pussiin, mutta kun kukaan ei ole kertonut miksi, niin käyn kippaamassa roskat suoraan kattilasta pihalla olevaan keräysasiaan.
 



Jääkaapissa bioroskis ei ala haista

Moni on myös sanonut, että ei voi kierrättää, koska pienne tilan takia roska-astiat eivät mahdu minnekään. Miten niin ei mahdu?! Ei ne roskat lisäänny siitä, että niitä jaottelee. Roskisten koot vaan pitää olla pienempiä.