20180531

Toukokuun roska-analyysi

Olen jo vuoden 2017 alusta pitänyt kirjaa millaisia roskia vien ulos ovestani. Keittiövaakaa kun käytän, niin seuranta on gramman tarkkuudella ;-)

Toukokuun roskani painoivat yhteensä 11,073 kg. Keskiverto suomalainen aikaansaa noin 37,500 kg kotitalousroskaa kuukaudessa.



Toukokuun roskani lähdössä kierrätykseen (biojäteastian olen kyllä käynyt kerran aikaisemmin tyhjentämässä).

Mistä toukokuun roskani koostuivat:
  • Biojäte 4,688 kg. Tämä oli normaalia suurempi koska tein toukokuussa jonkin verran ruokaa kotona.
  • Kartonkijäte 0,655 kg. Kartonkijäte muodostuu pääasiassa jugurttitölkeistä. Olen onnistunut vähentämään kartonkijätettä välttämällä tuoremehujen ostoa tölkissä. Cittariini ilmestyi laite, jolla saa tuorepuristettua appelsiinimehua. Nam! Mehua varten on muovipulloja, mutta minä käytän yhtä ja samaa pulloa uudelleen. Huvittaa, että on hieman rikollinen olo kun kaivan käytetyn pullon kaupassa kassistani. Minkähän takia?!
  • Paperi 1,293 kg. Vaikka yritänkin pyörittää paperitonta toimistoa, jonkin verran jätettä syntyy virheprinttauksista ja skannatuista kuiteista. Myöskään kaupungin tiedotuslehteä sekä vesi- ja sähkölaitosten asiakaslehtien paperisia versioita en ole onnistunut torppaamaan.
  • Metalli 0,679 kg. Tämä luku oli poikkeuksellisen suuri koska vein kierrätykseen muutamia metallirasioista, joita olin säilönyt varoiksi. Mutta kun niille ei ollut muutamaan vuoteen löytynyt käyttöä, niin saivat nyt lähteä. Muuten jäte muodostui homejuustojen kääreistä. Homejuusto on ainoita juustolajeja mitä saa normikaupasta muussa kuin muovipakkauksessa.
  • Lasi 0,000 kg. Tämä on poikkeuksellista, etten vienyt lasia kierrätykseen ollenkaan. Koska yritän välttää muovin ostamista, ostan ruokaa joko paperipussissa, kartongissa tai lasissa. Siksi lasijätettä on normaalisti kaksi kolme kiloa kuukaudessa.
  • Muovi 0,131 kg. Toukokuu meni huonosti muovin osalta. Sorruin pariin Hesen juustoateriaan, yhteen Viennetta jäätelökakkuun ja ostin vessapaperia. Vuosia vanha kynsilakanpoistoainepullo loppui vihdoinkin. Kesäkuussa täytyy taas alkaa tsemppaamaan, koska heinäkuussa on maailman laajuinen Plastic Free July -haaste.
  • Seka 0,767 kg. Tässä on mukana mm. hintalappuja ja kemikaaleilla sotkettuja papeita.
  • Tekstiili 0,837 kg. Tein pienen kevätsiivouksen vaatekaapissa ja pari vaatetta sai lähteä.
  • Sähkö 2,000 kg. Tämän jouduin arvioimaan, koska unohdin punnita. Vein Ekotorille rikkinäisen paperisilppurin ja kaksi yli 10 vuoden ikäistä palovaroitinta.
  • Muu 0,023 kg eli yksi sormipatteri .



Toukokuun sekajätteeni. Tätä varten ei todellakaan tarvitse ostaa roskapusseja. Lidlin leipäpussi riittää hyvin vaikka puoleksi vuodeksi.



Muovijätteeni :-( :-( :-(